История и символика на перлите

История и символика на перлите

Перлите са едни от най-нежните скъпоценни камъни. Те не изискват специално рязане или полиране, защото са красиви такива, каквито са – в естествения им вид и произход. Висококачествените перли са с наситен и брилянтен блясък, а лъскавата им иридесценция произхожда директно от сърцевината на бижуто. Ето защо перлите са станали символ на чистата и естествена красота.

История на бижутата с перли

Перлите са били използвани в бижутерията в древна Гърция и до 20-ти век те са били един от най-ценните скъпоценни камъни в много култури. Според правилата на Византийската империя, само императорът може да носи перли, а други общества имат правила кой може и кой не може да носи тези малки съкровища. Шестнадесети век в Англия е бил известен като Перлената епоха, отразяващ престижа, носен от перлите по онова време. Те са били носени само от заможни и влиятелни хора съвсем доскоро именно поради факта, че са изключително ценни и скъпи.

Символика на перлите

Древните китайски цивилизации вярвали, че носенето на перли защитава човек от огън и дракони, а други култури ги свързват с целомъдрие и скромност. Гръцката митология определя перлите като сълзите от щастие, които излива богинята на красотата Афродита.

Как се образуват перлите и колко вида съществуват

За образуването на една перла е необходим жив организъм – мида. Когато в нейната черупка попадне песъчинка или друг вид остатък, тя започва да го изолира и да образува седеф около чуждото тяло. Така се оформят естествените перли, но те се намират на дъното на моретата и океаните, което ги прави трудно достъпни. Именно затова почти всички перли, които виждаме на пазара, са култивирани и отгледани от човека.

Перлите се делят на два вида – природни и култивирани. И двата вида са естествени, но при култивираните има човешка намеса, която помага на песъчинката да попадне вътре в мидата.

Перлените бижута днес

Разнообразието на бижута, съдържащи тези нежни скъпоценни камъни е огромно, което прави избора ни леко труден. Има различни видове огърлици с перли, гривни, обеци и пръстени, които са декорирани с тези малки съкровища.

Днешните бижута от този тип са на доста по-достъпни цени и са достатъчно красиви, за да хванат окото на всеки около Вас. Ако вече сте се влюбили в някой модел, но нямате финансовата възможност – предлагаме услугата „Купи на кредит“, с която можете да закупите всяко бижу над 150 чрез разсрочено плащане с 0% лихва. Ако имате колебание или въпроси, може да се свържете с нас на посочения телефон, чат, фейсбук или имейл, като нашите усмихнати консултанти ще направят всичко възможно за да Ви помогнат в правилния избор.

Как да поддържаме бижутата с перли

Първото и най-важно правило е да ги носите колкото можете по-често. Порите на нашата кожа са най-естественият ексфолиант за перлата и поддържат блясъка й свеж, сякаш току-що сте я купили.

Важно е обаче да внимавате, когато се парфюмирате или пръскате стилизиращи продукти, тъй като химикалите в тях могат да навредят на най-горния слой на перлите. Това разбира се важи за всички бижута, не само перлените. И друг път сме го писали, че има едно правило: Бижутата са последното нещо преди да излезете и първото нещо след като се приберете! Когато прибирате бижутата си с перли, Ви препоръчваме да ги държите отделно от другите си бижута, за да ги предпазите от надраскване.

Tags: перли, бижута, скъпоценен камък

КупиВземи

2 продукта = 7% отстъпка
3 продукта = 10% отстъпка

Не важи за продукти в текущо намаление или част от друга кампания.

Имаш нужда от помощ?
Свържи се с наш консултант:

  • Работно време
    понеделник - петък
    10:00 - 18:00

Здравейте, изберете как да се свържете с нас.