Mix & Match начини на употреба: Висулки/талисмани (charms) с гривни, обеци и колиета

Mix & Match начини на употреба: Висулки/талисмани (charms) с гривни, обеци и колиета

Днес ще те въведем в една красива тема, която ти дава свободата да бъдеш уникална и различна, съчетавайки разнообразни декорации в своите аксесоари. По всяка вероятност първата асоциация, която имаш с “талисман” е гривна Pandora. Няма как да бъде иначе, маркетингът и рекламата на марката са толкова всеобхватни, че независимо дали притежаваш накит на Pandora или не, е почти невъзможно да не си наясно с концепцията за съчетаване на гривна с различни талисмани, отбелязващи важни житейски събития и постижения. Но тази концепция съвсем не е запазена марка на Pandora и се простира далеч отвъд съчетаването на гривна с талисмани. За да те въведем в света на концепцията “Mix & Match” (смесвай и съчетавай) ще тръгнем от малко по далеч, ще изясним всички всички елементи по отделно, а после и ще ги “оженим”, както често се шегуваме в офиса.

*На английски всички тези декоративни елементи са известни като “charms”. На български нямаме идеален превод, но най-близка по смисъл и най-често използвана е думата “висулка”. В случая на Pandora те са предпочели “талисман”, вероятно заради заряда, който носи тази дума в себе си и начина, по който се вписва в цялостната им концепция.

Колиета, гердани, верижки, синджирчета, ланчета – кое какво е и защо имат толкова имена?

Ланец или ланче в повечето случаи се използва за по-масивен накит с традиционна плетка от метал – стомана, сребро, злато и др., като умалителната форма индикира, че е предназначен за дете или жена – една идея по-малък от стандартния мъжки ланец.

Верижките и синджирите са едно и също нещо – нежен, по-тънък накит със ситна плетка, отново от метал. Те могат да бъдат украсени с висулка, но синджир/верижка се отнася само до основната самостоятелна част, без декоративния елемент. Това са и този тип накити, които са подходящи за съчетаване с висулка, въпреки че могат да се намерят отделни подходящи модели и сред другите видове украшения за врата.

Колиетата (или т.нар. със звучната българска дума гердани) са обобщено название на всички накити за врат, които имат някаква декорация. Те могат да бъдат от метал, тип верижка с висулка, но могат да са изработени и от кожа, силикон, перли, естествени камъни и всевъзможни други материали. Също така могат да са меки, твърди, дълги, къси, по врата (т.нар. чокър/choker), на няколко пласта, да падат по гърба – изобщо със всякакъв дизайн, който креативността на дизайнера е родила.

Гривни

Тук нещата са ясни – гривната е накит за ръка и няма други синоними. Те могат да бъдат различни видове, като:

Твърди гривни (bangle bracelet от англ.), най-често от стомана, злато, сребро, титан, метал, но също така биха могли да са изработени от епоксидна смола, дърво, полимер или друг твърд материал. Поставят се чрез промушване през дланта на ръката ако са непрекъснати, през китката, ако не са цяла окръжност или чрез различни видове закопчаване. Повечето не се регулират (с изключение на тези за промушване по китката, някои могат да се “стиснат” без това да наруши целостта им), но в зависимост от марката може да се намерят в различни размери.

Полутвърди гривни – обикновено изработени от стомана, сребро, злато или друг метал със специфична плетка, която приляга по ръката, но не седи съвсем свободно, както при меките гривни. Най-често те се осигуряват със закопчалка, която не позволява регулиране (но предполага наличието на размери), по-рядко ще стрещнете модели със закопчаване тип катарама и зъбче – тогава регулирането на дължината е възможно и удобно.

Меки гривни – те могат да са изработени както от различни метали, така и от най-разнообразни други материали като текстил, силикон, кожа, полимер и др. При голяма част закопчаването предполага регулиране на дължината, но има и такива, при които това не е възможно – там е важно да следите за различни размери или, ако не са налични такива, да се съобразите с дължината, ако такава е упомената.

Гривни от естествени камъни – тези гривни могат да бъдат изработени от перли или от скъпоценни и полускъпоценни камъни като ахат, лунен камък, малахит, седеф, шпинел, тюркоаз и много други. Често се срещат като разтегателни гривни, с основа от силиконова корда, но могат да бъдат и върху текстил или кожа. Размерът зависи от начина на закопчаване и основата на изработката.

Обеци

При обеците също нямаме синоним, но пък имаме разнообразие от видове според форма, закопчаване и дизайн. Ще се спрем на няколко основни вида според формата, като наблягаме основно на разделението в нашия сайт:

Обеци на винт – Това са т.нар. studs на английски – малки кокетни обеци, които се закопчават на винт, а по размер не излизат извън меката част на ушите.

Висящи обеци – независимо от начина си на закопчаване това са обеци, които (както предполага името) като форма висят и по размер излизат извън меката част на ухото.

Обеци халки – класически модел, който може да е малък или голям, с най-различни видове закопчаване, най-често цял кръг, но е възможно и да са “отворени” в задния край.

Обеци за висулки – Почти всички обеци за висулки се припокриват с “обеци халки”, но не на 100%. Казано по друг начин – голяма част от обеците халки са подходящи за съчетаване с висулки, стига да са изчистен модел, без някаква специфична декорация и с подходящ размер.

Висулки, талисмани, charms

Висулки за гривни – както споменахме най-известните гривни с талисмани са тези на Pandora. Но изборът съвсем не се изчерпва до там. Дори за марковите гривни се предлагат заместващи талисмани, които са не по-малко качествени и се съчетават чудесно с оригиналните, а дори и други гривни от различни марки.

Висулки за колиета – основната разлика между висулките за колиета и тези за обеци е във формата на свързващия елемент (клупчето) – при висулките за колиета то е перпендикулярно разположено на основния елемент, за да може да мине верижката през него, като висулката продължава да е разположена фронтално. Самата висулка е една на брой (при обеците са 2) и може да се съчетава с почти всички верижки, с които разполагаш, както и с текстилна, силиконова или друга основа, стига да си кореспондират по стил. Това е изключително удобен вариант да разнообразяваш визиите си, тъй като спокойно можеш да имаш 1-2 верижки и десетки висулки, които да сменяш – ефектно и бюджетно. При нас ще намериш висулки за колиета на марките Blush, Fossil, Lotus Silver и Ti Sento.

Висулки за обеци – Най-често висулките за обеци са подходящи за обеци халки, но в някои редки случаи могат да се намерят модели подходящи и за обеци на винт. Основната им характеристика е, че клупчето е разположено в една равнина с централния елемент, за да може висулката да седи фронтално, когато “увисне” от халката. Предлагат се винаги в комплект по 2 броя, но това в никакъв случай не трябва да ограничава въображението ти. Спокойно може да носиш една висулка на едната обеца, а другата да е без декорация, да носиш 2 различни висулки на двете обеци, да носиш изцяло различни обеци, или, ако размерът на обеците позволява – дори да сложиш повече от една висулка. Най-известни с моделите си в тази концепция са италианската марка от Милано Ti Sento, като може да намериш избор и при други брандове, като Blush и Fossil.

В заключение споделяме правилата при носене на бижута, които вече не са в сила:

1. Всички накити трябва да са от един и същ материал: Злато не се носи със сребро, метал с кожа и тн. Това отдавна не е валидно – носи каквото изглежда добре според собствените ти критерии.

2. Трябва да се носи само по едно бижу от вид: Че защо? Отново остарели твърдения. Няколко гривни седят страхотно, дори няколко колиета!

3. Трябва да съобразите възрастта си с бижутата: С коя възраст? Физическа, емоционална, душевна? Съобразяваме само според вкусът си. Да, той може да се променя с възрастта, но това е много различно от “съобразяване с годините”.

4. Хубавите бижутата са скъпи: Това пък защо? За кеф на производителите на скъпи бижута май ;)

5. По-малкото е повече: Мечо Пух е на друго мнение, така че зачеркваме и това правило.

Правила, които трябва да следваш:

1. Бъди себе си – това е основното и най-важно правило. Ако искаш да носиш само едно бижу, носи го, ако ти харесват 10 наведнъж – чудесно. Цветни, от различни материали или педантично подбрани от една и съща колекция, евтини и скъпи, от разнообразни марки или купени от пазара. Важното е стайлингът ти да изглежда добре в собствените ти очи и да те кара да се чувстваш великолепна. Нищо друго не е важно.

2. Грижи се за бижутата си – писали сме подробно по темата, просто напомняме.

Tags: Mix and Match, дамски бижута, бижу

Прочетете още...

КупиВземи

2 продукта = 7% отстъпка
3 продукта = 10% отстъпка

Не важи за продукти в текущо намаление или част от друга кампания.

Имаш нужда от помощ?
Свържи се с наш консултант:

  • Работно време
    понеделник - петък
    10:00 - 18:00

Здравейте, изберете как да се свържете с нас.