Всичко за перлите - интересни факти и богата информация

Всичко за перлите - интересни факти и богата информация

Перлите са едни от най-нежните скъпоценни камъни. Те не изискват специално рязане или полиране, защото са красиви такива, каквито са – в естествения им вид и произход. Висококачествените перли са с наситен и брилянтен блясък, а лъскавата им иридесценция произхожда директно от сърцевината на бижуто. Ето защо перлите са станали символ на чистата и естествена красота. Вече писахме за историята и символиката на перлите, но сега ще продължим с останалата, всъщност по-важна информация за тях.

Видове перли

  1. Напълно естествени перли
  2. Напълно естествените перли са тези, които са се образували и развивали в открити водни площи, без каквато и да е помощ или друга странична намеса. Вече можете да се досетите, че тези перли са изключителна рядкост и се считат за много ценни. Историята показва, че ранните естествени перли са били така наречените враснали перли. Те са били намирани от вътрешната страна на черупката на мекотелите и са се появявали като подутинки по самата раковина. Има два типа напълно естествени перли – без и със седеф. Перлите със седеф трябва да са съставени основно от арагонит, а перлите без седеф растат като смесица от кристали арагонит и калцит.

  3. Култивирани перли
  4. Най-често на пазара можем да срещнем т.нар. култивирани перли. Според начина им на създаване, те са най-близки до естествените перли. Образуват се когато песъчинка или друга дребна частица попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя седеф, с който го обвива. Има два типа култивирани перли – сладководни и соленоводни. Основната разлика между тях е, че в сладководните миди се поставя само малко парченце мантия от друга мида. Перлата, която се получава накрая е с форма, каквато природата реши и се характеризира с изцяло плътен седеф. При соленоводните стриди, освен парченце мантия се поставя и ядро – седефено топче, около което стридата започва да образува седеф.

  5. Изкуствени перли
  6. Това са перли, които са създадени от синтетични материали, които имитират състава на естествените перли. Като всеки желан и ценен аксесоар, перлата също е жертва на имитации. Най-популярните изкуствени материали за създаване на перла са: стъкло, пластмаса и др. Основна характеристика на имитациите са изключително гладката им повърхност, перфектни форми и много ниски цени. За голямо щастие, повечето фалшификати могат да бъдат веднага хванати, дори и от непрофесионалисти.



Форми

Както вече казахме, перфектната форма на перлата е изключителна рядкост при естествените перли. Съвременният свят познава изключително голямо разнообразие от форми и цветове при перлите. Най-често срещаните форми са: продълговати (button), крушовидни (pear), овални (oval), капковидни (drop) или с неправилна форма (baroque) и кръгли (round). Бароковите перли са ни едни от фаворитите, тъй като всяка перла ясно се разграничава от другите и се получава един доста интересен резултат. Крушовидните перли са оформени като сълза или круша, която е малко по-заоблена и симетрична. Овалните перли са симетрично продълговати и закръглени.



Цвят

Съществува огромно разнообразие от цветове при култивираните перли. Цветът се определя от следните компоненти: цветен оттенък, тон и наситеност.

  • Цветен оттенък – това е онзи цвят, който си мислите, че виждате, когато наблюдавате перлата.
  • Тон – определя се от това доколко светъл или тъмен е даден цвят.
  • Наситеност – колко силен може да бъде цветът.

Според цвета на перлата съществуват десетки вариации в зависимост от оттенъка. Най-ценните сладководни култивирани перли са в бяло и лилаво, а най-желаните с лек розов оттенък.

Размер

Когато всички останали характеристики на перлата са напълно идентични, стойността й зависи от нейния размер. Обикновено се счита, че колкото по-голяма е една перла, толкова по-скъпа е тя. Перлите се измерват в милиметри, като се ползва техния диаметър. Малките перли тип зрънца са с диаметър по-малък от 1 мм, а най-обемната перла е около 20 мм. Най-често продаваните перли днес варират от 6.5 до 7 мм.



Повърхност

Естествените перли най-често имат малки несъвършенства по повърхността си, като малки резки и точки, наричани още белези. Формата им може да не е перфектно кръгла, което ги отличава от изкуствените перли. Несъвършенствата на перлите могат да бъдат:

  • Драскотина – линия, която е лесно забележима;
  • Неравности – малки мехурчета или издатини, които не са достатъчно големи, за да окажат влияние по отношение на формата на перлата;
  • Гънки – грапави ръбчета, неравномерно появили се върху повърхността на перлата;
  • Цепнатина – дупчица по повърхността на перлата.

Блясък

Един от най-важните фактори за определяне на стойността на перлата е блясъкът. Той представлява силата и интензитета на светлината, която се отразява от повърхността на перлата. Блясъкът на една перла се квалифицира в пет отделни категории:

  • Отличен блясък – отраженията на светлината върху повърхността на перлата са едновременно остри и ярки;
  • Много добър блясък – перлата има ярки отражения, които обаче не са толкова остри;
  • Добър блясък – отраженията са сравнително ярки, но изобщо нямат острота;
  • Слаб блясък – перли със светлинни отражения, които са мътни и едва доловими.

Грижа за перлите

Висококачествените култивирани перли не се считат за прекалено уязвими, но със сигурност изискват правилните грижи, ако искате да удължите техния живот във времето. За щастие, поддръжката на перлите е изключително лесна. На първо място дръжте перлите си далеч от вода, защото външният им слой, който запазва блясъка и наситеността на техния цвят, постепенно се разрушава при допир с водни субстанции. На второ място – пазете ги от надраскване! За да изпълните и тази стъпка е хубаво да имате подходяща кутия за бижута, в която да поставяте единствено своите бижута - обеци, колиета и гривни с перли. На последно място, но не по важност, избягвайте тежките химикали. Почиствайте бижутата си само с мека и влажна кърпа. В никакъв случай не използвайте почистващи препарати, тъй като вероятността да съсипят повърхността на перлата е много голям.

Tags: перли, факти, култивирани перли, естествени перли, перлени бижута, дамски бижута

КупиВземи

2 продукта = 7% отстъпка
3 продукта = 10% отстъпка

Не важи за продукти в текущо намаление или част от друга кампания.

Имаш нужда от помощ?
Свържи се с наш консултант:

  • Работно време
    понеделник - петък
    10:00 - 18:00

Здравейте, изберете как да се свържете с нас.