Златото намира широко приложение в бижутерията. Още от далечното минало хората обработват и използват златото за направа на накити и бижута. И до днес археолозите откриват жълти златни бижута, изработени от предците ни преди стотици години. В следващите редове ще Ви запознаем със спецификите на златото, като основен материал при изработката на някои бижута.

Златото - интересни факти, които може би не знаете

Съществуват два стандарта за чистота на златото

1. Карат

Най-често използваните карати в бижутерията са:

  • 24 карата – 99.99% злато и 0.01% примеси
  • 20 карата - 83.30% злато и 16.70% примеси
  • 18 карата - 75.00% злато и 25.00% примеси
  • 16 карата - 62.50% злато и 37.50% примеси
  • 14 карата - 58.50% злато и 41.50% примеси

24 карата значи, че златото е чисто на 100%, а 12 карата – 50% чистота. Най-често използваният допълнителен метал в тези сплави е медта.

2. Проба (метрична рафинираност)

  • проба 585 - означава 58.5% злато
  • проба 999.9 - е чисто злато

Различните цветове на златото – начин на изработка

Естественият цвят на златото е жълтият. Всеки друг цвят се получава чрез сплав на 24-каратово злато с друг метал (мед, сребро, цинк, никел), който придава различните оттенъци. Разгледайте всички бижута от жълто злато, които Shine.bg предлага. За по-смелите, бижутерията се е развила до степен на изработване на червено, зелено, черно, сиво и дори лилаво злато.

Златото - интересни факти, които може би не знаете
Photo credit: poggenpoel.com

Бялото злато е ювелирен материал, сплав от злато и поне един бял метал (обикновено никел, платина или паладий), който му придава бял цвят. Този тип злато определено е сред най-предпочитаните, поради факта, че стои изключително нежно. Бялото злато не може да надвиши 18 карата, защото това означава, че ще съдържа над 75% злато и няма как да запази белия си цвят. Разгледайте всички бижута от бяло злато, които Shine.bg предлага.

Розово злато - изработката на розовото злато се получава при смесване на класическа жълта сплав на златото с мед и се добавя около 20% сребро, за да се постигне нежния розов цвят. Този цвят злато е бил популярен през 19 век в Русия. През 21 век вече е все по-често срещан и се използва за изработката на годежни пръстени, гривни и други бижута. Разгледайте всички бижута от розово злато, които Shine.bg предлага.

Червеното злато се получава при смесване на класическа жълта сплав на златото с мед. В Русия са най-големите почитатели на този цвят злато.

Зелено злато се получава чрез примес към сплавта на жълтото злато с магнезий, мед и сребро.

Изключителното ефектно черно злато, което дава възможност за много интересни и стилни дизайнерски решения се оформя от сплав на жълто злато с родий, рутений или окислен кобалт.

Сивото злато се изработва от смес на жълто злато с равни части сребро, манган и мед.

Екстравагантното лилаво злато, се прави от комбинация на класическо жълто злато с алуминий.

Златото - интересни факти, които може би не знаете